Hvordan transponere i Excel

Lær hvordan du transponerer data i Excel og raskt endre retningen til kolonnene og radene dine på et regneark.

Transponering av data i Excel betyr å bytte eller rotere data fra den horisontale matrisen til vertikal matrise, eller fra vertikal matrise til horisontal matrise. Enkelt sagt endrer TRANSPOSE-funksjonen rader til kolonner og kolonner til rader.

I Excel kan du transponere data på to forskjellige måter, ved å bruke TRANSPOSE-funksjonen og Paste Special-metoden. I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du bytter radverdi til kolonneverdi og kolonneverdi til radverdi i Excel.

Ved hjelp av TRANSPOSER-funksjon

TRANSPOSE-funksjonen lar deg bytte orienteringen til et gitt celleområde (en matrise) fra vertikal til horisontal eller omvendt. Siden det er en matriseformel, må funksjonen legges inn i et område som har samme antall rader og kolonner som kilden.

Syntaksen for Transpose-funksjonen er:

=Transponere(matrise)

I det følgende eksempelregnearket skal vi transponere tabellen som inneholder volumet av dyreeksport etter fylke.

Først må du vite hvor mange rader og kolonner den opprinnelige tabellen inneholder. Velg deretter det nøyaktige antallet celler som det opprinnelige celleområdet, men i den andre retningen.

For eksempel har vi 5 rader og 3 kolonner, så vi må velge 3 rader og 5 kolonner med celler for de transponerte dataene. I vårt tilfelle har vi 5 rader og 4 kolonner, så du må velge 4 rader og 5 kolonner.

Velg et område med tomme celler og skriv inn formelen: =TRANSPOSER(A1:D5), men ikke trykk Enter-tasten ennå! På dette tidspunktet vil Excel se slik ut:

Nå, trykk 'Ctrl + Shift + Enter'. Når tastekombinasjonen er trykket, vil dataene bli transponert.

Husk at en matriseformel alltid må fullføres ved å trykke 'CTRL + SHIFT + ENTER'. Når du trykker på tastekombinasjonen, vil den sette et sett med krøllede parenteser rundt formelen i formellinjen slik at resultatet blir behandlet som en rekke data og ikke en enkelt celleverdi.

Excel Transpose-funksjonen kopierer bare dataene, ikke formateringen av de originale dataene. Som du kan se, kopieres ikke formateringen av den originale overskriften. Transponer er også en dynamisk funksjon, når verdien din i originaldata endres, vil den reflekteres i de transponerte dataene, men ikke omvendt.

Hvordan overføre data i Excel uten nuller

Hvis du transponerer en tabell eller et celleområde med én eller flere tomme celler, vil disse cellene ha null verdier når de transponeres, som vist på bildet nedenfor:

For å kopiere de tomme cellene mens du transponerer, bruk HVIS-funksjonen i TRANSPOSE-formelen for å sjekke om en celle er tom eller ikke. Hvis cellen er tom/tom, returnerer den en tom streng (“”) til den transponerte tabellen.

Hvis tabellen har tomme celler, skriv inn formelen: =TRANSPOSER(HVIS(A1:D5="","",A1:D5)) i de valgte cellene.

Trykk deretter på "Ctrl + Shift + Enter" tastekombinasjonen. Nå blir det tomme rommet i celle D5 kopiert til den transponerte cellen E11.

Hvordan transponere i Excel ved hjelp av Lim inn spesiell metode

En annen måte du kan transponere data i Excel på er ved å bruke Paste Special-metoden. Men transponering av data ved hjelp av Paste Special-metoden kommer med en ulempe og en pro. Denne funksjonen lar deg transponere data med den originale innholdsformateringen, men de transponerte dataene vil være statiske.

I motsetning til TRANSPOSE-funksjonen, hvis du endrer en verdi i de originale dataene, vil den ikke reflekteres i det transponerte innholdet når du bruker metoden Lim inn spesial.

Velg først området du vil transponere, og høyreklikk deretter og velg 'Kopier' eller trykk 'CTRL + C' for å kopiere tabellen.

Deretter velger du celleområdet som samsvarer med den nøyaktige størrelsen på den opprinnelige tabellen, som du gjorde for forrige metode.

Høyreklikk deretter på de valgte cellene og klikk "Lim inn spesial".

I dialogboksen Lim inn spesial merker du av for "Transponer" og klikker på "OK".

Nå vil tabellen transponeres (kopieres) til valgte celler.

I denne metoden trenger du ikke å bekymre deg for at svarte celler blir null i den transponerte tabellen, da de tomme cellene også vil bli kopiert til de valgte cellene.